cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit stijgt het laatste jaar explosief. Als een bedrijf onvoldoende aan cyber- & databeveiliging doet, is de kans op een cyberincident groot.

Cybercriminaliteit is nog steeds een onderschat probleem. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat slechts 12% van de bedrijven is voorbereid op een cyberincident. Terwijl het risico op schade door een hack of datalek veel groter is dan het risico op bijvoorbeeld brand of inbraak. Bedrijven werken steeds vaker digitaal, plaatsen meer data op (vaak onbeschermde) platformen en werknemers werken steeds meer online.

En dan ligt cybercriminaliteit op de loer!

Daarom is het noodzakelijk om cybercriminaliteit hoog op de agenda te zetten. Bij de IT-afdeling, maar ook bij andere werknemers in je bedrijf.

Cyberveiligheid is niet een éénmalig project. Maar een doorlopend proces, dat niet zomaar klaar is. Je moet het goed inrichten.

Kort gezegd: “Zorg voor een slot op de deur”

Cybercriminelen kiezen hun slachtoffers niet bewust.

Het is de wet van de grote getallen. Ze zetten duizenden lijntjes tegelijk uit en zien wel waar ze binnenkomen. Twee van de drie cyberaanvallen zijn gericht op het MKB. De reden? MKB-bedrijven zijn relatief eenvoudig te hacken. Terwijl de bedrijfsschade van een cyberaanval vaak enorm is.

Neem cybercriminaliteit serieus

Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kun je de kans op een incident al aanzienlijk verkleinen.

1. Stel een goed wachtwoordbeleid op

Het lijkt een open deur. Maar toch hebben veel mkb’ers geen goed wachtwoordbeleid. Het is belangrijk dat je sterke wachtwoorden kiest, die je vaak aanpast. Installeer bijvoorbeeld een wachtwoordmanager voor je werknemers. Daarmee kunnen ze per applicatie een sterk en uniek en wachtwoord instellen.

Daarnaast is het verstandig een tweestapsverificatie in te stellen. Wat dat betekent? Je werknemers loggen in met een wachtwoord en voeren daarnaast een code in. Die ontvangen ze via een sms of autorisatie-app. De code is maar kort geldig en wijzigt daarna weer.

2. Voorlichting aan je werknemers

95% van de hacks en datalekken ontstaan door menselijke fouten. Hackers proberen via e-mails, sms’jes of apps vertrouwen te wekken bij werknemers. Zo willen ze hen bijvoorbeeld overhalen een bestand te openen. Of een bedrag over te maken.

Het is dus belangrijk dat je werknemers bij je cyberbeleid betrokken zijn. Ze zijn namelijk niet altijd alert op de risico’s van cybercriminaliteit. Zorg als werkgever dus voor bewustwording binnen je organisatie.

Je kunt bijvoorbeeld trainingen geven, zodat de kennis van je werknemers over cybercrime up-to-date blijft. Die kennis is het meest krachtige wapen tegen cyber incidenten. Creëer daarnaast een open cultuur, waarin het melden van een fout niet afgestraft wordt.

3. Voorkom menselijke fouten

Om schade door menselijke fouten te beperken kun je een paar simpele maatregelen nemen. Naast een goed wachtwoordbeleid is het verstandig de toegang van werknemers tot bepaalde applicaties en bestanden te beperken. Zodat niet je hele systeem plat ligt als een hacker toch via een werknemer binnenkomt.
Blokkeer of verwijder ook altijd het account van oude werknemers en stagiaires. En zorg voor een apart wifi-netwerk voor gasten, zodat zij niet op het reguliere wifi-netwerk hoeven in te loggen. Daarmee maak je het hackers al een stuk lastiger.

4. Zet je data op een veilige plek (en maak back-ups)

Sommige ondernemers hebben niet in de gaten dat hun hele bedrijf op het spel kan staan. Heb je geen goede back-ups van je data gemaakt? Dan kun je na een cyberaanval waarschijnlijk niet meer bij je bestanden. Dat kan vervelende consequenties hebben.

Zet dus niet al je belangrijke data op een platform in de Cloud. Een eigen server kan een slimme keuze zijn. Verder is het verstandig om meer dan één back-up te maken. Houd je back-ups wel gedisciplineerd bij. En test regelmatig of de back-ups goed worden uitgevoerd.

TOT SLOT:

Cyber criminelen zijn slim. Onderschat dat niet. Ook de best beveiligde systemen kunnen worden gehackt. Dat blijkt wel weer uit de slimme manier waarop jonge georganiseerde hackers Russische websites platleggen die te maken hebben met de oorlog in Oekraïne.

Via Hanzesteden bedrijfsverzekeringen is het mogelijk een cyberverzekering af te sluiten om te voorkomen dat je als bedrijf voor enorme kosten komt te staan.
Meer informatie kun je ook vinden op onze speciale website cyberverzekering.biz.
Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op of bel 085 76000123

close
close