kentekenplicht mobiele machines

Vanaf 01-01-2021 is er een verplichting om alle mobiele machines te registreren bij de RDW. Dit gaat naast de (land) bouwwerktuigen ook om heftrucks, zijladers en reachtrucks.

Kentekenplicht voor mobiele machines voor de openbare weg

De kentekenplicht voor mobiele machines geldt alleen voor voertuigen op de openbare weg. Let op: dit is vaker het geval dan je denkt! In de basis is alles openbare weg, zelfs als het geen “weg” is. Overal waar je kan komen met een voertuig is openbare weg. Ook als dit niet de bedoeling is of niet toegestaan is. Pas als er sprake is van een fysieke afsluiting, en toezicht wie het terrein betreedt, dan is er geen sprake van openbare weg.

Je eigen bedrijfsterrein of parkeerplaats is dus waarschijnlijk openbare weg. Je erf, zonder slagboom, is ook openbare weg. Even de straat oversteken is openbare weg. De vrachtwagen op straat lossen is openbare weg.

Volg de onderstaande beslisboom

Tot 1 juli 2022 is er nog een coulanceregeling van kracht. Tot deze datum krijg je bij het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs geen boete. Dit betreft alleen de registratieplicht.

Werkmaterieel moet altijd voldoen aan de verzekeringsplicht volgens de WAM. Ook als deze alleen binnen in het pand wordt gebruikt. Voorbeelden van WAM-plichtig werkmaterieel zijn o.a. elektrische handpallettrucks, vorkheftrucks, shovels, mimigraafmachines, mobiele kranen, etc.

Op www.rdw.nl/registreer kun je precies zien welke gegevens moeten worden ingevuld.
Bron: website Ministerie van Infrastructuur en waterstaat

Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen helpt klanten met het vinden van een goede bedrijfsverzekering of inkomensverzekering tegen een concurrerende premie en volledige ondersteuning bij schade.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of bel 085-76000123 

close
close